BOEK Dokter Ted - Gezond blijven

Ledenprijs € 3,95 Prijs € 4,95
Niet op voorraad
PSHPAR273

Ted van Essen is huisarts en inmiddels bekend als 'Dokter Ted'. Hij geeft in dit boek antwoorden op vragen van kijkers en luisteraars in o.a. ‘Tijd voor MAX’ en ‘Wekker-Wakker!’. In 'Dokter Ted - Gezond blijven met de MAXdokter' worden uiteenlopende vragen op medisch gebied behandeld.

Elke week treft dokter Ted van Essen mensen in zijn spreekkamer waarbij hij denkt: Hoe heeft het zover kunnen komen? Als je er op tijd bij bent, kun je zo veel ellende voorkomen. In enquêtes wordt gezondheid keer op keer genoemd als grootste goed, maar daar handelen we lang niet altijd naar. Dit boek is gebaseerd op de adviezen die Van Essen gaf voor omroep MAX, zoals Tijd voor MAX en KoffieMAX. Het geeft informatie, houvast en adviezen om kwalen te voorkomen of ervoor te zorgen dat ze niet erger worden. Mensen kunnen zelf heel veel doen om lang gezond te blijven.
Talrijke vaak en minder vaak voorkomende onderwerpen komen aan de orde, zoals astma, etalagebenen, staar, maculadegeneratie, obesitas, fibromyalgie, artrose, jicht en hartproblemen. Het boek wil mensen kennis geven over hun gezondheid, hun lichaam, en hun kwalen. En het wil bijdragen aan patient empowerment: een goed geïnformeerde patiënt krijgt betere zorg doordat hij zelf de regie voert over zijn eigen behandeling.

Dr. Ted (G.A.) van Essen is sinds 35 jaar huisarts in een groepspraktijk in Amersfoort. Daarnaast doet hij wetenschappelijk onderzoek op het terrein van griep in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is lid van de European Scientific Working group on Influenza (ESWI) en adviseert als zodanig in diverse landen.
Recensie

Ted van Essen is al 35 jaar huisarts. Voor omroep Max is hij televisiedokter in programma's als Tijd voor Max en Koffiemax. In dit boek bespreekt hij kwalen en ziekten die hij op zijn spreekuur ziet. Het komt geregeld voor dat hij zich dan afvraagt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Tijdig aan de bel trekken kan veel ellende voorkomen. De hoofdstukken hebben titels als Spieren en gewrichten, Hart en bloedvaten, en Buikklachten. Hij beantwoordt vragen die patienten hem stellen in zijn spreekkamer en bij de chatsessies na zijn televisieoptreden. Hij wil zo bijdragen aan patient-'empowerment': een goed geinformeerde patient krijgt betere zorg en krijgt regie over zijn eigen behandeling. Het boek richt zich niet specifiek op senioren, maar aandoeningen van ouderen krijgen wel iets meer de aandacht. Het taalgebruik is nuchter, helder en niet neerbuigend, kortom wat de huidige kritische consument van een huisarts mag verwachten. Enkele foto's en tekeningen in zwart-wit verhelderen de tekst. Geen index, wel een duidelijke inhoudsopgave. Voor een breed publiek.

Drs. J.H.M. Cluitmans